Mai jos rețeta de pate de ficat de pasăre care mi-a adus cele trei cuțite în audițiile pe nevăzute la Chefi la Cuțite și impreună cu cele trei cuțite laudele Chefilor și bucuria ușor de observat în fotografiile următoare!
INGREDIENTE:
– 500 gr ficat de pui proaspăt
– 5 cepe medii / 4 cepe mari
– 2-3 căței de usturoi
– 150 gr de unt 82% grăsime
– 2-3 linguri ulei de floarea soarelului
– Sare și piper
– 100 -150 ml smântână lichidă de gătit
MOD DE PREPARARE:
Într-o tigaie adâncă pune la încins 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui și un cub de unt (50 gr), iar când se topește untul adaugă ficățeii întregi, spălați în prealabil cu apă rece. Acoperă tigaia cu un capac și lasă la înnăbușit aproximativ 20 minute sau până se formează o crustă maronie la suprafața ficățeilor.
Ai grijă să nu îi gătești prea mult pentru că se vor usca și textura pateului nu va mai fi cea dorită. Dacă iți este frică să nu rămână cruzi, poți din când în când să scoți o bucată de ficat pe un tocător și să o tai pe jumătate. Dacă în interiorul ficatului nu mai ai urme de sânge înseamnă că ai făcut o treabă excelentă până aici!
În acest timp toacă ceapa Julien, curăță cățeii de usturoi și apoi adaugă-le în tigaie peste ficăței. Lasă-le la înnăbușit pentru încă 10 min sau până când se înmoaie ceapa și devine aurie. După ce s-a gătit ceapa, oprește focul, adaugă sarea și piperul după gust și mai lasă-le acoperite cu un capac, 5-10 min. Acest pas este foarte important pentru că aromele se vor îmbina și la final vei avea parte de un gust echilibrat.
După cele 5-10 minute adaugă toată compoziția din tigaie în blender iar peste pune 100 gr de unt la temperatura camerei și smântâna de gătit. Mixează până când obții o pastă fină și ușor lucioasă. Dacă textura pateului este prea solidă și acest lucru împiedică blenderul să își facă treaba, mai poți adăuga 50 gr de smântână de gătit. Dacă este prea lichidă, așa cum am pățit eu la Chefi la Cuțite, nu te îngrijora pentru că odată pus la frigider untul se va întări și textura va deveni cea corectă. De asemenea, la acest pas mai poți adăuga sare dacă gustul tău cere asta.
Pune pateul în vase de mici dimensiuni, de preferință cu capac, pentru a evita oxidarea și apoi pune-le la frigider pentru aproximativ 2-3 ore. Dacă nu ai vase cu capac, poți folosi boluri micuțe, dar va trebui să topești 50 gr de unt și să ungi pateul cu o pensulă de bucătărie.
Noi îl devorăm cu pâine de casă și castraveți murați la orice oră din zi.
POFTĂ BUNĂ!
Vă pupă Tzigă, Soție de Artist!
P.S. Fotografia de mai jos reprezintă proba pe care am făcut-o înainte de audițiile pe nevăzute și pe care am testat-o pe vecini! 🤩