“MACUL
Felicitări pentru că ai învățat de la…bunica ta…(cred)..atâtea..
Dar mai ales…..cum se face…cel mai negru.. nobil desert…prăjitura cu mac și migdale, cu glazură de ciocolată neagră….
Duminică suntem invitați la prânz la un cuplu mai tânăr….[…]
Am dori să-i facem o surpriză lui ….care este ,,îndrăgostit iremediabil de..MAC ” cu această prăjitură….
Te rog mult, scrie-mi rețeta și secretele…acestei prăjituri…..”
Am decis să încep această rețetă cu acest citat dintr-un mesaj de la un OM, pentru care mâncarea este ceva mai profund decât satisfacția de a umple stomacul, asemenea nouă, de altfel.
Pentru prima etapă aveți nevoie de:
- o cană cu lapte (cca 300 ml)
- 2 căni de zahăr (cca 300 gr)
- 1 pachet de margarină/unt (200 gr)
- 100 gr mac
Secret: eu folosesc mereu ca și unitate de măsură cana, nu cântăresc. Rețeta originală este cu margarină și sunt cofetari care spun că sigur margarina aia are un scop precis, dar eu de ani de zile o fac cu unt și gustul este același.
Într-o crăticioară puneți la fiert cele 4 ingrediente de mai sus și lăsați-le să dea în 3-4 clocote (adică lăsați pe foc până se formează o spumă deasupra). Amestecați constant. După ce se răcește compoziția adăugați:
- 4 gălbenușuri
- 2 căni de făină (300 gr sau aceeași cană de la început)
- 1 praf de copt (10 gr)
- Esența de migdale (nu foarte multă pentru că veți transforma aroma în parfum și poate deveni deranjant)
Amestecați bine și apoi adăugați cele 4 albușuri bătute spumă. (P.S. Eu am uitat de albușuri la Chefi la Cuțite în marea aia de emoții și tot am obținut 11 puncte, dar vă promit că această prăjitură completă este un desert de 15 puncte).
Turnați compoziția într-o tavă de 30/20 cm tapetată în prealabil cu unt/ulei și făină și dați la cuptor pentru aproximativ 30 min, la 180 grade (verificați din când în când interiorul cu un bețișor de lemn, de frigăruie, iar în momentul în care scoateți bețișorul curat, fără aluat, prăjitura este coaptă).
Cât prăjitura stă la cuptor vă puteți ocupa de glazură pentru care aveți nevoie de:
- 10 linguri de lapte
- 1 cană de zahăr (150 gr)
- 5 linguri de cacao
Puneți aceste ingrediente la fiert si la primul clocot luați de pe foc și turnați peste prăjitură.
Secret: prăjitura se taie caldă și apoi se glazurează. O puteți orna cu fulgi de migdale, dar o puteți savura la fel de bine și fără.
P.S. Era unul dintre deserturile preferate ale artistului meu.
SPOR ȘI POFTĂ BUNĂ!
Poza de mai jos reprezintă rețeta scrisă de mine în liceu.
Vă pupă Tzigă, a.k.a Lady NOSFE, for ever Soție de Artist!
3 Comments
Loredana
12 decembrie 2022 at 6:15Bună Mădălina.Iti doresc putere și pace.Am o întrebare,te rog spune mi daca ai măcinat macul.Multumesc.
Ada
6 aprilie 2023 at 16:20Buna Madalina. Vreau sa intreb ceva legat de glazura.Nu va fui prea lichida daca o punem fierbinte peste prajitura?Si unt nu se pune deloc?
Soție de artist
20 aprilie 2023 at 13:38Eu n-am pus unt niciodată la glazură, și da, e lichidă, dar așa trebuie sa fie ca să intre bine în prăjitură. După câteva ore la rece, glazura se întărește și poți mâncă prăjitura liniștită și cu mâna! 🤗